TOPCAST

Dejan Nemčić: Političari obrazovanje gledaju kao teret

today2022-03-25

Background
share close

Već je u petom razredu osnovne škole znao što želi biti kada odraste, a nedavno je opet dobio priznanje najboljeg učitelja na svijetu. Svoj uspjeh i nagrade posvećuje djeci. Dejan Nemčić profesor geografije u OŠ Ive Andrića stigao je u TOPCAST nakon sudjelovanja na Svjetskoj obrazovnoj konferenciji u Dubaiju.  

Najbolji učitelj na svijetu smatra da se učiteljima treba vratiti status u društvu: Mislim da u našem društvu posao više nije cijenjen te su učitelji tijekom vremena izgubili autoritet. Kada se vrati status učitelja, tek onda će i država gledati na obrazovanje kao na nešto bitno. Proputovao sam mnogo država koje svoje obrazovanje gledaju kao svijetlu točku svojeg društva. Upravo su te države najrazvijenije na svijetu.  

Nemčić ističe kako je mnogo ljudi zalutalo u profesorski posao, uništavajući kvalitetu hrvatskog obrazovanja, zbog čega se postavlja pitanje: kako nagraditi one koji se više trude? Naime, prema njemu bi Ministarstvo znanosti i obrazovanja trebalo napraviti radnu skupinu koja bi osmislila pravilnik kojim bi se učitelji koji rade više i postižu međunarodne uspjehe nagradili. S druge strane, mišljenja je kako bi takva vrsta nagrađivanja stvorila velike tenzije i netrpeljivosti među učiteljima jer svatko smatra da svoj posao radi najbolje. Za Nemčića su najveća nagrada učenici koji su sretni nakon sata geografije.  

Nadalje, Nemčić se dotaknuo i suradnje roditelja, učenika i profesora: Jedino kada trokut roditelj-škola-razrednik funkcionira, tada imamo najveći uspjeh kod učenika. Ako roditelj ne vjeruje učitelju, onda nema uspjeha kod djece. Mnogi roditelji posebno na kraju školske godine dolaze u školu smatrajući da njihova djeca zaslužuju bolje ocjene. Dijete nije isto doma i u školi. Mora postojati povjerenje u školu i u sustav jer tada će dijete uspjeti u životu.  

Dotakao se i stručne službe u školama, ističući kako se malo koja škola može pohvaliti s brojem psihologa, a oni su trenutno prijeko potrebni: Generacije nam odlaze sa psihičkim problemima, a mi im nismo pomogli 

Na kraju se najbolji učitelj na svijetu sjetio štrajka prosvjetara 2019: Imam osjećaj da političari na obrazovanje gledaju kao na teret. Učitelji ne traže ništa što ne zaslužuju. Te 2019. nije bila poanta prosvjedovati za 100 kuna, nego se godinama nakupljao gnjev zbog uskraćivanja prava i putnih troškova. Sve je to eskaliralo, zbog čega je Trg bana Josipa Jelačića bio pun. Tada su učitelji poručili da zaslužuju svoj status u društvu jer i oni odgajaju djecu. No taj prosvjed  nije riješio naše probleme. 

Cijeli video pogledajte na YouTubeu. 

 

 

Written by: TOP RADIO


0%