Top Gost

Ante Vrban: Usred pustinje izgradili smo grad, luku, metro!

today2021-12-17

Background
share close

Top Day je imao čast ugostiti nagrađivanog hrvatskog arhitekta koji je 11.prosinca u Dubaiu dobio nagradu Quality Achievements Awards 2021.  u zlatnoj kategoriji koju dodjeljuje Europsko društvo za istraživanje kvalitete čije je sjedište u Lausannei. Prošli tjedan službeno su odradili 401. projekt, a svojim radom zasluženo je odnio 7 nagrada. Njegovo ime jest Ante Vrban, a što je sve otkrio Barbari saznajte u nastavku. 

Dubai me s 24 godine gurnuo na svjetsko tržište 

Desno od mene sjedili su vlasnici rudnika dijamanata i ja, arhitekt. To je stvarno velika čast! Ovo je jedan dokaz da ono što si radio obavezno dođe na vidjelo. Da san možemo pretvoriti u stvarnost potvrđuje nam Vrban koji je svojim primjerom dokazao kako je samo nebo granica! Mama je uvijek govorila ja vam mogu dati ovo što mogu, ako želite više, cijeli svijet je pred vama. Ja sam jednostavno htio više i došao sam dovde gdje sam danas. 

Expo u Dubai 

Expo u Dubaiu nije sajam već svjetska izložba. Nudi mogućnost svakoj državi prezentirati se u najboljem mogućem svjetlu kroz obrazovanje, inteligenciju, tehnologiju.. Dobio sam nacrt gdje će biti Paviljon, prostor od 400m2 na dvije etape. Baš sam bio uzbuđen kao malo dijete. Kada su odnijeli pobjedu zavladala je korona i cijeli Expo je odgođen za 2021.godinu. Izgradili smo grad usred pustinje koji je dobio svoj aerodrom, luku, metro.. Ovo je mjesto koje dokazuje što sve novac može napraviti kada je ideja potpuno slobodna. 

Njihove želje realiziramo  

Prvo pitanje koje uputim klijentu jest: Što ste oduvijek htjeli, a nitko vam to nije htio napravit? Dobar projekt je kao brak to je kompromis i ne smije biti nikakve nervoze! Prva faza projektiranja je najduža, traje otprilike dva tjedna, skupljaju se materijali i ideje koje se u konačnici pretvaraju u arhitekturu. Koristi prirodne materijale, a kako kaže odmah mu se pojavi alergija od plastike u svim mogućim razinama. Uz današnju tehnologiju materijali se mogu neograničeno reciklirati i pretvarati ih u nešto drugo. Nije li bolje usred dnevnog boravka imati živi park nego zlatnu pipu? Moraš projektirati na način gdje se nalaziš. Sve zajedno mora imati jednu finu liniju da se odmah na prvu prepozna tko stoji iza svega!  

 

Cijeli video pogledajte u nastavku 

Written by: TOP RADIO


Previous post

Top Gost

Bruketa i Žinić o tajnim dokumentima za TOP RADIO

ROOFTOP ugostio je Davora Bruketu i Nikolu Žinića koji su otkrili dio tajni, a one se kriju u njihovim bilježnicama. Tajne će izložiti na izložbi Tajni dokumenti Brukete i Žinića koja pomoću 54 bilježnice nudi uvid u intimu kreativnog dvojca - od črčkarija sa sastanaka, sažetih briefova, nacrta ideja nagrađivanih projekata do skica sporazumnog razvoda braka ili fotografije nečije stražnjice. U bilježnicama su dokumentirani razni uspjesi i neuspjesi agencije Bruketa&Žinić&Grey koja […]

today2021-12-15


0%