TOPCAST

HNK u Zagrebu: Čak i ako nisi obožavatelj opere, zaljubit ćeš se u Verdijevu “Traviatu”

today2022-05-17

Background
share close

“Na daskama koje život znače” u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu prvi se put u povijesti postojanja institucije snimio podcast, a tu privilegiju imao je upravo TOP RADIO. Današnji TOPCAST posvećen je jednoj od TOP pet najpopularnijih opera na svijetu “Traviati” Giuseppea Verdija. Opera je krajem travnja stigla na pozornicu HNK-a i ponovno izazvala oduševljenje publike. Zbog svoje pitke radnje, muzikalnih arija i ljubavne tematike, Verdijeva “Traviata” uvijek bi trebala biti prvi odabir za one koji nikada nisu bili na operi.  

Na prvoj je izvedbi davne 1853. “Traviata” doživjela potpuni fijasko, a danas iza nje stoje nevjerojatne brojke. U sezoni 2015./2016. “Traviata” je u cijelome svijetu izvedena 4.190 puta u 869 različitih produkcija, što ju je te godine činilo najizvođenijom operom na svijetu. Operna pjevačica Emilia Rukavina za “Traviatu” kaže kako je riječ o jednoj od prvih predstava koje je gledala te da je upravo ta predstava jedan od razloga zašto se zaljubila u operu:  Najviše me fascinirala priča s kojom se svi možemo poistovjetiti bez obzira što je rađena u 19. stoljeću. Radnja je bezvremenska.  

Tenor Filip Filipović objašnjava kako se po scenografiji može zaključiti da se radi o ludim godinama. Odnosno, u Parizu se sredinom 19. stoljeća živjelo “veselije i slobodnije” nego u Zagrebu na početku 21. stoljeća: Na početku je to jedna velika fešta na pozornici. Svi se smiju Alfredu, zbog njegovih ljubavnih izjava Violetti. Osjeća li se on zaljubljeno, Filip kroz smijeh kaže kako se čovjek treba potruditi da dođe do tog stanja. Mladom tenoru je za ulogu potrebna viša razina glume u kojoj mora samog sebe uvjeriti da je zaljubljen.  

Što se tiče posebnosti opere, Emilia ističe kako je vrlo rano krenula u kazalište, odmah nakon upisa glazbene škole, dok ju je opera obogatila iskustvom koje do 15. godine nije imala priliku steći: Gledajući operu, proživljavala sam s likovima situacije koje se meni možda nikada neće dogoditi, ali sam iz njih mnogo naučila. Gledala sam operu i razmišljala kako bih ja reagirala u tim trenucima. Zatim glazba… Puno je drugačiji doživljaj kada dođeš u kazalište i čuješ orkestar uživo. To su vibracije i zvukovi koji me obuzimaju. Važni su i odlični izvođači. Kada se sve poklopi u pravo vrijeme na pravom mjestu, plačete. Barem ja jesam.  

Može li opera ponovno doživjeti vrhunac popularnosti, Filip isitče da je sve moguće, dok Emilia smatra kako sve ovisi o nama kao društvu: Za operu se moraš potruditi.  

Poslije faksa smo znali otići u kazalište. Nije bilo bitno kako smo obučeni. Važno je bilo da smo dio toga. Na kraju Filip poručuje: Svi su dobrodošli u kazalište. 

Cijeli podcast pogledajte i poslušajte na YouTube kanalu Top radija.  

Written by: TOP RADIO


0%