Music desk

Poznati zagrebački alter-rock bend otkrio tajnu dugovječnosti na glazbenoj sceni: “Najbolja lekcija je smanjiti očekivanja”

today2024-03-21

Background
share close

Čak dvadeset godina na sceni slavi zagrebački alter-rock bend Gretta. Odlična slavljenička godina započela je baš kako treba, i dalje žare i pale, a nominirani su i za Porin u kategoriji za najbolji album alternativne glazbe. Tomislav Čubek Čubi i Hrvoje Medanić čine dvije četvrtine benda, a u TOP MUSIC DESKU TOP RADIJA voditeljici Gini Damjanović došli su otpjevati ozbiljno dobre stvari, ali i ispričati zanimljivosti koje su se skupile u ova duga dva desetljeća koliko broje na sceni.

Izvor: TOP RADIO

Ovaj alter-rock bend na sceni je 20 godina. Tu lijepu brojku slave 10. travnja u Vintage Industrial Baru, a da im je slavljenička godina zaista u znaku slavlja potvrđuje i činjenica da su nominirani za glazbenu nagradu Porin u kategoriji za najbolji album alternativne glazbe. Na svojim policama drže već jednog Porina kojeg su osvojili  2015. godine za vokalnu suradnju s Geby s pjesmom “Malena”. Upravo ta stvar, osvojila je velike simpatije šire publike što ekipa iz ovog benda nije očekivala.

“Znali smo da imamo super stvar, prešli smo u taj veseliji i melodični ritam… kad je krenulo, prvo je mjesec dana bilo neko normalno zatišje, što je normalno za svaki singl, i onda je samo krenulo, odjedanput…Iznenadilo nas je.”, rekao je Tomislav i nastavio Hrvoje:

“Znali su nas pitati “pa što ste napravili”…nismo ništa drukčije napravili, pjesma je sama proradila od sebe, Poslije smo probali na sto načina isto napraviti, ali nije išlo.”

Izvor: TOP RADIO

Nakon uspjeha, počeli su i padovi. Dečki iz benda otkrili su Gini kako su doživjeli te padove i period stagnacije, kako su ih prevladali kao bend:

“Loše nam je krenulo u trenu kada je Čubi imao malo ozbiljniju bolest pa je završio u bolnici. Onda se na to nadovezala ta korona i neki članovi benda su krenuli u drugom smjeru pa nam je došao novi bubnjar. Baš smo neki dan o tome pričali, kako smo uspjeli izdržati 20 godina…zato što mi zapravo to volimo raditi, mislim, naravno, želimo biti što bolji i imati sve rasprodane koncerte i to bih najradije, ali i da je tri put gore i dalje bi svirali… tako da mi to zaista volimo, zato se time i bavimo i zato smo izdržali 20 godina. To je neki naš zaključak.”, rekao je Hrvoje.

Ovaj zagrebački rock bend iza sebe ima šest albuma, dva EP-a te hrpu koncerata. S puno iskustva kroz dvadeset godina koje su proveli na sceni govorili su o najvećim lekcijama koje su po putu naučili:

“Rekao bih da je najbolja lekcija smanjiti očekivanja. I uživati u u tome trenutku, ne razmišljati. Kad ti se desi nešto, cijeniti taj trenutak i uživati u njemu, a ne govoriti ‘jooj, pa sad ovo, ono’. Ne pretjerivati sa savršenom produkcijom, ne gubiti se u prevelikom preslušavanju snimaka, ne pretjerivati u piću, ali opet i ne prestati piti – znači zapravo jednu umjerenost”, rekao je Tomislav.

Izvor: TOP RADIO

Među svim koncertima koje su radili, jedan se posebno ističe. Naime, organizirali su prvi regionalni silent rock koncert.

“Uvijek nas je zanimalo nešto drugačije. Ajmo napraviti drugačiji spot, ajmo napraviti ovo drugačije, i onda smo došli do ovoga. Ne znam tko je uopće prvi došao na tu ideju…”, rekao je Hrvoje i Tomislav nastavio:

“Znaš kako je to krenulo…Robi je nabavio ono za vježbanje kod njega doma gdje svi spoje svoje instrumente i na slušalice sviramo, a ne stvaramo nikakvu buku. I onda je u nekom trenu netko rekao ‘Pa zamisli kad bi ovako koncert napravili, da je sve tiho’. Onda je on rekao pa postoje oni silent partyji i sigurno možemo spojiti te slušalice na ovo pa ćemo… I tako je to krenulo i super je bilo, baš je bilo iznimno uspješno…”

Izvor: TOP RADIO

U proljeće 2004. godine na njihovom prvom koncertu, jedna od pjesama je bila i obrada EKV-a. Nakon te obrade, jedan im je prijatelj rekao da imaju potencijala, ali da ne smiju više obrađivati pjesme EKV-a.

“Bilo je baš loše”, prisjetio se Hrvoje, a Tomislav dodao:

“Nismo nikad dobro radili obrade. Problem s tim obradama je da mi možemo napraviti obradu, ali ćemo ju totalno ‘izmasakrirati’ na neki naš način. Ili će biti super ili će biti loša. Tako je bio ‘Kud plovi ovaj brod’ za koji smo mislili da je užasan, ali neki ljudi su nas kontaktirali zbog te pjesme, pa smo onda odlučili staviti na album.”

Ovaj dvojac otkrio je na kojoj su glazbi odrasli i koji albumi s hrvatske i svjetske scene imaju neko posebno mjesto u vašem srcu.

“Dosta sam odrastao na stranoj glazbi. Dok sam bio mali, obožavao sam ‘Džuli’, to mi je bilo super, to sam baš pjevao po cijele dane. Od stranih, bili su naravno U2 koji je bio 80-ih ili onda kada je krenuo ‘Grunge’, to su bili bendovi. Naravno Nirvana i Pearl Jam i Soundgarden…”, rekao je Tomislav.

Prvi album ‘Fanatik’ radili su s Hrvojem Prskalom iz grupe Bang Bang, a koji je i njemu, također, bio prvi album koji je radio. Osim s Hrvojem, u studiju su radili i sa Srđanom Sekulovićem Skansijem i drugim poznatim imenima iz industrije. Jedno snimanje spota radili su i s DJ-em na TOP RADIJU Filipom Riđičkim koji je režirao spot za njihovu pjesmu ‘Moderna’.

Izvor: TOP RADIO

Zanimljiva informacija o Hrvoju jest da je krojač:

“Bio sam. Neko vrijeme već nisam, ali da, bio sam jako dugo.”

A je li ikad radio outfite za pozornicu, Gini je otkrio:

“Jesam, radio sam i to, doduše davno, radio sam i kostime za maškare i jednom sam napravio kostim koji je pobijedio u osnovnoj školi, na to sam jako ponosan.”

Kakav styling možemo očekivati na nastupu u Vintage-u?

“Znaš kako kažu ‘u postolara najgore cipele’. Imam ovu hoodicu, na svim snimkama unazad neću reći koliko sam u ovoj hoodici. A Tomislav se voli malo lickati i to. On nas je nagovorio jednom da nosimo neke blješteće sakoe, skoro se bend raspao zbog toga. Kralj i ja smo bili protiv. Onda smo obukli i poslije smo vidjeli da je Mladen Grdović nosio taj sako”, otkrio je Hrvoje.

Što očekivati na njihovom nadolazećem koncertu i o mnogim drugim zanimljivim temama o kojima se govorilo u studiju TOP MUSIC DESKA TOP RADIJA pogledajte na:

Written by: Iva


0%