Music desk

Zagrebačka glazbenica organizira koncerte na krovu zgrade: „Na prvi koncert sam pozvala samo stanare; dogovorili smo da dio prihoda ide u pričuvu“

today2024-03-07

Background
share close

Hrabra, kreativna i poduzetna Sara Renar nova je gošća TOP MUSIC DESKA TOP RADIJA. Kantautorica, producentica, multimedijalna umjetnica i arhitektica koja je otkaz na radnom mjestu dala nakon što je osvojila Porin i odlučila se posvetiti isključivo umjetnosti. Kaže da zbog odluke nije požalila, a sigurno nisu ni njezini susjedi nakon što im je predložila da na krovu zgrade počne organizirati koncerte. Na Vijeću stanara taj prijedlog je prošao, susjedima je ulaz na koncerte besplatan, a dio prihoda od koncerata ide u zajedničku pričuvu. Voditeljica Gina Damjanović oduševljena idejom pozdravila je kreativu i inicijativu ove nagrađivane zagrebačke kantautorice koja pripada skupini najpriznatijih glazbenih imena nove generacije u regiji.

Izvor: TOP RADIO

Od 2015. godine u njezinoj biografiji stoji poslovna pozicija umjetnice. Prije toga je uz glazbu radila u struci kao arhitektica, a otkaz na radnom mjestu je dala nakon što je osvojila Porin. Kaže Sara da nikada nije požalila zbog te odluke.

„Imala sam trenutke pada morala u covidu. Jer kada si sedam, osam godina na sceni i vrijeme je da uzletiš, prevalio si 30 godina i onda se dogodi to da te baci četiri, pet godina unazad. Tu mi je trebalo puno mentalne snage da se vratim, podsjetim na tu ljubav i zašto to sve radim. Rezolutno, ne žalim ni za čim. Kada gledam unazad, čovjek se naravno svemu prilagodi, ali mislim da bih lagano venula i svenula kao cvijet da me se zatoči u neki devet do pet uredski okvir s kolegama na poslu, svaki dan isto…“, rekla je kantautorica i dodala kako biti muzičar ‘freelancer’ je jako zahtjevno jer iziskuje strahovito puno discipline, sva odgovornost je na njoj.

„To je potpuna neizvjesnost, ali i daje slobodu koju stvarno ne bih mijenjala ni za što“, zaključila je Sara.

Izvor: TOP RADIO

Objasnila je glazbenica kako nije tajna da biti alternativni glazbenik u Hrvatskoj i nije baš ekonomski lagodna situacija. Zbog toga stalno ulazi u razne poslovne suradnje u kojima je pronašla ljepotu. Tako radi glazbu za kazalište, razne multimedijalne projekte:

„Dosta sam se razgranala, onda me sve te suradnje jako nadahnu za vlastito stvaralaštvo. Najveći mi je izazov skupiti sredstva, ali i iskopati to vrijeme da se fokusiram raditi baš moje jer to mi je bio inicijalni impuls, ali sve te suradnje, drugi umjetnici i umjetnice druge forme me nadahnjuju.“

Nastupala je Sara diljem Hrvatske, a sama je išla na turneju vlakom po Francuskoj. S bendom je prošle godine bila u Makedoniji, Srbiji, Bugarskoj, Rumunjskoj. Otkrila je otkud joj ideja nastupati vani s hrvatskim jezikom i kako organizatori reagiraju na to:

„Iz mog iskustva mit je da se preferiraju izvođači engleskog govornog područja zato što velikom dijelu Europe taj engleski koji se pjeva, publika masovno ionako ne razumije do kraja…Jednom kad se probije barijera predrasuda nekih organizatora, jer ako nije na engleskom onda mora biti etno da bi funkcioniralo – to je prevladavajuće mišljenje, zapravo ne vidim hendikep prema publici, dapače. U stranim zemljama dijelim i knjižice s prijevodima tekstova…“

Izvor: TOP RADIO

Sara je izuzetno kreativna kada je u pitanju posao. Prodala je auto kako bi izdala prvi album. Na toliko koncerata je išla sama s hrpom opreme u autu, a kad joj je dojadilo stalno putovati prema publici, odlučila je tu publiku dovesti sebi na ‘Rooftop sessions’. Ova glazbenica preko Airbnb-a organizira koncerte na krovu zgrade u kojoj živi. Objasnila je otkud joj ideja i kako je uopće od susjeda dobila dopuštenje za realizaciju ove nesvakidašnje ideje:

„Što se susjeda tiče, divni su, imam sreće. Prvo imam sreće da živim u zgradi koja je projektirana ’68. i s jednim potpuno drugačijim svjetonazorom, veliki ravni prohodni krov, postoji zajednički sanitarni čvor za sve stanare i postoji struja…na prvi koncert sam pozvala samo stanare, onda smo se dogovorili da dio prihoda od koncerata uvijek ide u pričuvu, da je stanarima u pravilu otvoren upad kad god žele doći.“

Izvor: TOP RADIO

Na ideju je, kako je rekla, došla 2019. godine kada je Airbnb otvorio ogranak Airbnb experience koji posjetiteljima, gostima, turistima nudi doživljaj na mjestu na kojem doputuju i preko te platforme mogu se raditi i koncerti.

„Otišla sam na sastanak Vijeća stanara, to je prošlo…kada se to sve zavrtilo ušla sam u dogovore s divnim proizvođačima craft piva, vina, da sve to bude zapakirano s domaćim proizvodima, kada je već mini koncert za maksimalno 15 ljudi, da je to onda ekskluziva..od prošle godine čak imam potporu Turističke zajednice grada Zagreba tako da mogu zvati i gošće…odsviram kratki set i publici predstavim nekoga iz regije tko mene inspirira.“

Izvor: TOP RADIO

Dodala je Sara kako je odaziv na koncerte pozitivan i kako je ideja pun pogodak.

Ova umjetnica piše i izvodi glazbu za kazalište, radila je na puno multimedijalnih projekata kao što su Poetska mapa Hvara i Četiri bunara: neispričana priča, a jedna je i od kreativnih direktorica projekta Musicville u kojemu radi Zelenu operu.

Izvor: TOP RADIO

Zanimljivo gostovanje i odličnu glazbu pogledajte na:

Written by: Iva


0%